Spirer – Supermaten du dyrker selv
Spirer er livskraftig mat med mengder av viktige næringsstoffer. De er lett fordøyelige og lett anvendelige, og kan benyttes sammen med nær sagt alle typer matvarer. Spirer er godt egnet både i friske juicer, rawfood og supersmoothier, og kan for eksempel anvendes i varme og kalde supper og salater. Spirer er kort sagt anvendelig både som base og tilbehør til de aller fleste måltider.
Her snakker vi definitivt om kortreist mat! Og det er kjempebillig. Supermat på sitt beste.
Hva kan spires?
Du kan spire alle typer frø med skall fra vekster som har spiselige blader og stilker. De mest brukte frøene til spiringer alfalfa, karse, mungbønner, brokkoli, reddik, rødkløver, solsikke, bukkehorn, linser og kikerter. Du kan også spire enkelte større bønner og nøtter.
Hva skal ikke spires?
Av nøtter: Cashewnøtter og valnøtter skal ikke spires. Av store bønner: Soyabønner og kidneybønner skal ikke spires, med mindre de kokes etter spiringen. Dette fordi de utvikler giftstoffer under spiringen. Giftstoffene forsvinner ved koking. Gresskarkjerner har kort holdbarhetstid så hold et ekstra godt øye med dem under spiring.
Spiring av små frø
Ikke alle frø trenger bløtlegging. Små frø som karse-, lin og chiafrø legges på bomull eller et rent tøystykke, og kan starte spireprosessen direkte. For å unngå muggdannelse
og uttørking, trenger de riktig stell med lett dusjing. Spiring av frø, korn og bønner Frø, korn og bønner trenger bløtlegging. Under spiringen gjelder prosedyren med jevnlig skylling.
Hårrøtter
Enkelte frø kan danne hårrøtter under spiringen. Dette må ikke forveksles med mugg, som er en indikasjon på at noe har gått galt. Under skylling presser vannet hårrøttene
inn mot spiren, slik at det ser ut som de er vasket bort. Dette gjelder blant annet for karse, mungbønner og reddik.
Slik spirer man ulike slags frø og bønner
Linser – Den brungrønne typen er mest kjent, men det finnes også mange andre sorter. Alle kan spires så lenge de har skall.
Næringsinnhold: 25% protein, A- B- C- og E-vitamin, jern, fosfor og kalsium.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2 til 4 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del linser gir 4 deler spirer.
Ideallengde: 2-3 centimeter.
Mungbønner – Den mest vanlige bønnen for spiring.
Næringsinnhold: 20% protein, vitamin A, C og E.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del bønner gir 4 deler spirer.
Spiretid: 2-5 timer.
Ideallengde: 2-4 cm, vent med å spise dem til de to bladene kommer frem.
Soyabønner – Et av de mest undersøkte og beskrevne vegetariske næringsmidlene. Vanskelig spiringsobjekt, ta bort bønner som ikke vil spire, og kok gjerne bønnene noen minutter før de spires.
Næringsinnhold: 40% protein, store mengder B- og C-vitaminer.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 4-6 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del bønner gir 4-5 deler spirer.
Spiretid: 3-5 dager.
Ideallengde: 2-4 centimeter.
Hvete – Det viktigste næringsmiddelet for store deler av jordens befolkning.
Næringsinnhold: 14% protein, kalsium, fosfor, jern, C- E- og B-vitamin (niacin, tiamin og pantotensyre).
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del korn gir 3 deler spirer.
Spiretid: 3-4 dager.
Ideallengde: 2 cm.
Adukibønner – Rødfarget, kalles feilaktig «rød soyabønne».
Næringsinnhold: 25% protein, mye jern, niacin og kalsium.
Bløtlegging: Ca. 12 timer.
Skylling: 4 gr. daglig.
Kvantitet: 1 del bønner gir 4 deler bønner.
Spiretid: Ca. 4 døgn.
Ideallengde: 3-4 centimeter.
Alfalfa – Et av de minste frøene, også kjent som blåluserne. Næringsmessig overlegent de fleste andre.
Næringsinnhold: 35% protein, de fleste viktige vitaminer og mineraler, like mye karoten som gulrøtter, mye klorofyll.
Bløtlegging: 6-12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet:1 del frø gir 10-20 deler spirer.
Spiretid: 3-7 dager.
Ideallengde: 3-5 cm.
Bockhornsklöver (fenugreek) – Best kjent som et av frøene i karri-blandinger.
Næringsinnhold: 30% protein, mye jern, A-vitamin og kolein.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 2-3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del frø gir 8 deler spirer.
Spiretid: 3-5 dager.
Ideallengde: 3 cm, 6 cm med bitre grønne blader.
Kikerter – Svært vanlige i Spania, Mexico og India.
Næringsinnhold: 20% protein, A- og C-vitamin, jern, kalsium og magnesium.
Bløtlegging: 12-18 timer.
Skylling: 3-5 ganger daglig.
Kvantitet:1 del erter gir 2 deler spirer.
Spiretid: 2-3 dager.
Ideallengde: 2-3 cm.
Erter – Lite gassdannende i spiret form.
Næringsinnhold: 20% protein, vitamin A, B1 og C.
Bløtlegging: 12 timer.
Skylling: 3 ganger daglig.
Kvantitet: 1 del erter gir 2 deler spirer.
Spiretid: Ca. 3 døgn.
Ideallengde: 2 cm. NB: Ertespirene blir vanskelige å tygge om de blir for lange.
Karse – Trenger ingen bløtlegning, kan spires på et håndkle.
Bokhvete – Trenger ikke bløtlegging, skylles 3-4 ganger daglig, 2-3 dagers spiretid, kan spires på håndkle og i flaske.
Bygg, havre og rug – Spires som hvete.
Linfrø – Trenger ingen bløtlegging, 4 dagers spiretid, kan spires på håndkle.
Hirse, sesamfrø og naturris – Bløtlegges 6-12 timer, skylles 2-4 ganger daglig, spiretid 3-4 dager, spises når spirene er like lange som frøet.
Reddik- og sennepsfrø – Trenger ikke bløtlegning, skylles 2-4 ganger daglig, spiretid 3-4 dager, kan spires på et håndkle.