1 0
Helstekt kalkun & stuffing av tørket frukt

Del på sosiale medier

Eller bare kopier og del denne urlen

Ingredienser

Juster porsjoner
5kg Økologisk kalkun
Fyll
1pose Økologiske aprikoser
1pose Økologiske svisker
1stk Grønn økologisk eple
1/2 boks Økologiske valnøtter
1neve Hvitløkskrutonger
Persille smør
ca 3 spiseskjer Smør romtemprert
ca 1/2 bunt Blad persille kun bladene
1/2 ts Salt
1/2 ts Hvit Pepper
Fløtesaus
1L Kraft fra innmaten
1stk Gulrot
1stk Gul løk
3dl Fløte
5dl Stekekraft fra kalkun
1-2ts Maizenna/xantan gum etter behov
Fyll til stekeform
1pose Økologiske svisker
1pose økologiske aprikoser
1stk økologisk eple
1/2 boks Økologiske valnøtter
Tilbehør
1kg Mandel poteter
etter behov Tyttebær syltetøy

Helstekt kalkun & stuffing av tørket frukt

Egenskaper:
  • Glutenfri

Stor, saftig og kjempegod!

  • 4timer
  • Porsjoner
  • Medium

Ingredienser

  • Fyll

  • Persille smør

  • Fløtesaus

  • Fyll til stekeform

  • Tilbehør

Fremgangsmåte:

Del

Helstekt Kalkun

Helstekt kalkun er faktisk ikke så avansert som det kanskje kan høres ut. Denne lager seg selv egentlig. Tradisjonelt så beregnes det 500 gr per person, men jeg synes det er veldig mye. Erfaringen min tilsier etter utallige middagsselskaper, at 300 gr per person holder i massevis. Som regel så er det mye tilbehør som også metter godt.

(Visited 984 times, 1 visits today)

Trinn

1
Ferdig

1

Jeg starter alltid med å ta ut posen med innmaten før jeg vasker kalkunen og eventuelt fjerner ekstra fjær. Så legges kalkunen til tørk på kjøkkenbenken. Forvarm ovnen på 180 grader

2
Ferdig

2

Vask innmaten og legg det ned i en kasserolle. Skjær gullrøtter og løk i biter og legg det ned i samme kasserolle som innmaten. Hell nok vann til at det dekker innmat og grønnsaker. Jeg pleier å salte og peppre litt også. Så lar du dette småkoke i mange timer slik at det blir en god og deilig kraft som skal brukes til å lage fløtesaus senere. Fjern skummet som legger seg på topp underveis, for du ønsker en klar og fin kraft

3
Ferdig

Så er det tid for persillesmør. Denne er ganske enkel å lage. Jeg river av bladene på persillen, og kaster stilkene. Det er enklere å jobbe med smøret hvis den har stått på kjøkkenbenken og blitt romtemprert. Kutt persillebladene i små biter og bland det med smøret og litt salt og hvitt pepper.

4
Ferdig

Når kalkunen er lufttørket, så er den klar til å tilbredes. Jeg begynner med å separere skinnet fra resten av kalkunen. Dette fordi at persillesmøret skal under skinnet og kalkunene blir saftig og god. For at kalkunen skal ligge stødig så er det best å knyte vingene sammen under kalkunen. Prøv å bre persillesmøret så godt som mulig under skinnet. I alle kroker og hjørner. Så er det bare å begynne å fylle kalkunene med alle godbitene. Når dette er gjort så kan vingene på kalkunen knytes sammen.

5
Ferdig

Legg kalkunen ned i egnet form. Legg i ingredienesene rundt kalkunen, salte og peppre kalkunen. Hell 1l vann nedi formen og sett kalkunen i ovnen. Tommelregel er at den skal stekes i 1/2 time per kilo, men jeg steker den alttid en time ekstra på 150 grader med en aluminiumsfolie over.

6
Ferdig

Etter 2-3 timer bør du ha en fin kraft fra innmaten og grønnsakene. Sil alt over i en annen kasserolle (1L kraft), tilsett fløten og litt jevning av eget ønske. Jeg pleier tilsette ca 5dl stekekraft fra kalkunene også. Dette gir en ekstra sødme til sausen, og kan droppes om det ønskes. Kok opp under omrøring og reduser til du oppnår ønsket tykkelse på sausen.

7
Ferdig

Ta ut kalkunen av ovnen og sett den til å hvile i ca 30min. I mellomtiden kan du koke potene og tilbehør, så er det bare å nyte en fantastisk deilig festmiddag!

mimi

persisk yogurtdipp
Forrige
Persisk Yogurtdipp
Neste
Mimis Pasta
persisk yogurtdipp
Forrige
Persisk Yogurtdipp
Neste
Mimis Pasta

Legg til kommentar