Ingredienser
-
4 stk Aubergine
-
4 stk
-
10 stk
-
50 gr
-
Tomatsaus
-
-
3,5 dl
-
1 ss
-
150 gr
-
1 ts
-
1/4 ts
-
1/4 ts
-
1/8 ts
-
1 1/2 ts
-
1/2 ts
-
1 ts
-
0,6 dl
-
2,4 dl
-
450 gr
-
Hvitsaus
-
6 dl Havremelk
-
4 ss
-
0,6 dl
-
1/4 ts
-
1 ts
-
1 ts
-
3,5 dl
-
Topping
-
0,6 dl
Fremgangsmåte:
Vegetar moussaka
Vegetar moussaka er lett å lage, men kan ta tid. Så sett av tid og lag gjerne større porsjoner og frys ned. Jeg gjør det! på travle dager hentes de nedfryste porsjonene og nytes med familien. Synes denne er like god som orginalen, om man ønsker en kjøttfri middag eller om du skal servere gjester som ikke spiser kjøtt. Gresk moussaka lages opprinnelig med lam, men siden dette er en vegetar versjon, så velger jeg å bruke brune linser istedet i denne oppskriften. Min egen vri på den tradisjonelle moussakan er champignon og fetaos, som er veldig god i denne vegetar versjonen jeg lager. Om du ikke liker parmesan, så er det selvfølgelig opptil deg å benytte deg av ønsket ostetype, jeg liker smaken av parmesan og synes det gir retten en ekstra piff. Det finnes også mange vegetar/veganske oster på markedet som kan brukes. Tomatsausen og auberginene kan fint lages dagen i forveien, ofte gjøre jeg dette selv for å spare tid. Det er også mange som velger å strø salt på auberginene før de baker dem for å trekke ut fuktigheten, men jeg velger å ikke gjøre det. Synes faktisk at fuktigheten auberginene avgir kommer retten til gode.
Trinn
1
Ferdig
|
Legg linsene i bløt, minimum 2 timer eller over natta. Dette gjør at det blir enklere å koke dem. Det er også mulig å få kjøpt serverings klare linser i butikk. |
2
Ferdig
|
Forvarm ovnen til 220 grader Reduser temperaturen til 200 grader |
3
Ferdig
|
Lag tomatsaus: I en stor kjele, varm oljen over middels varme. Tilsett løk og hvitløk og kok til de begynner å myke, ca 5 minutter. Stek champignon til de har minket i størrelse. Tilsett nellik, kanel, muskat, sukker, salt, pepper og oregano. Tilsett vin og kok til alkoholen er fullstendig fordampet. Hell i tomatpuree og hakket tomat og kok på lav varme til sausen har blitt tykk, ca 20 minutter. Sett til side. |
4
Ferdig
|
Lag hvitsaus: Varm melken i en liten kjele over middels varme. Smelt smøret og visp forsiktig inn melet, rør hele tiden, i 2 minutter. Visp i den varme melken, rør ofte og kok til 5-7 minutter til sausen er glatt og tykk. Rør i muskatnøtt, salt, pepper og parmesanost. Avkjøl sausen i 10 minutter. Visp sakte inn egg og sett til side. |
5
Ferdig
|
|
6
Ferdig
|