Ingredienser
-
5kg Økologisk kalkun
-
Fyll
-
1pose Økologiske aprikoser
-
1pose Økologiske svisker
-
1stk Grønn økologisk eple
-
1/2 boks Økologiske valnøtter
-
1neve Hvitløkskrutonger
-
Persille smør
-
ca 3 spiseskjer Smørromtemprert
-
ca 1/2 bunt Blad persillekun bladene
-
1/2 ts Salt
-
1/2 ts Hvit Pepper
-
Fløtesaus
-
1L Kraft fra innmaten
-
1stk Gulrot
-
1stk Gul løk
-
3dl Fløte
-
5dl Stekekraft fra kalkun
-
1-2ts Maizenna/xantan gumetter behov
-
Fyll til stekeform
-
1pose Økologiske svisker
-
1pose økologiske aprikoser
-
1stk økologisk eple
-
1/2 boks Økologiske valnøtter
-
Tilbehør
-
1kg Mandel poteter
-
etter behov Tyttebær syltetøy
Fremgangsmåte:
Helstekt Kalkun
Helstekt kalkun er faktisk ikke så avansert som det kanskje kan høres ut. Denne lager seg selv egentlig. Tradisjonelt så beregnes det 500 gr per person, men jeg synes det er veldig mye. Erfaringen min tilsier etter utallige middagsselskaper, at 300 gr per person holder i massevis. Som regel så er det mye tilbehør som også metter godt.
Trinn
1
Ferdig
|
1Jeg starter alltid med å ta ut posen med innmaten før jeg vasker kalkunen og eventuelt fjerner ekstra fjær. Så legges kalkunen til tørk på kjøkkenbenken. Forvarm ovnen på 180 grader |
2
Ferdig
|
2Vask innmaten og legg det ned i en kasserolle. Skjær gullrøtter og løk i biter og legg det ned i samme kasserolle som innmaten. Hell nok vann til at det dekker innmat og grønnsaker. Jeg pleier å salte og peppre litt også. Så lar du dette småkoke i mange timer slik at det blir en god og deilig kraft som skal brukes til å lage fløtesaus senere. Fjern skummet som legger seg på topp underveis, for du ønsker en klar og fin kraft |
3
Ferdig
|
|
4
Ferdig
|
Når kalkunen er lufttørket, så er den klar til å tilbredes. Jeg begynner med å separere skinnet fra resten av kalkunen. Dette fordi at persillesmøret skal under skinnet og kalkunene blir saftig og god. For at kalkunen skal ligge stødig så er det best å knyte vingene sammen under kalkunen. Prøv å bre persillesmøret så godt som mulig under skinnet. I alle kroker og hjørner. Så er det bare å begynne å fylle kalkunene med alle godbitene. Når dette er gjort så kan vingene på kalkunen knytes sammen. |
5
Ferdig
|
|
6
Ferdig
|
Etter 2-3 timer bør du ha en fin kraft fra innmaten og grønnsakene. Sil alt over i en annen kasserolle (1L kraft), tilsett fløten og litt jevning av eget ønske. Jeg pleier tilsette ca 5dl stekekraft fra kalkunene også. Dette gir en ekstra sødme til sausen, og kan droppes om det ønskes. Kok opp under omrøring og reduser til du oppnår ønsket tykkelse på sausen. |
7
Ferdig
|
Ta ut kalkunen av ovnen og sett den til å hvile i ca 30min. I mellomtiden kan du koke potene og tilbehør, så er det bare å nyte en fantastisk deilig festmiddag! |