Ingredienser
-
3 stk
-
4 stk
-
8 stk
-
50 gr
-
Kjøttsaus
-
-
3,5 dl
-
1 ss
-
450gr
-
1 ts
-
1/4 ts
-
1/4 ts
-
1/8 ts
-
1 1/2 ts
-
1 ts
-
0,6 dl
-
2,4 dl
-
450 gr
-
Ostesaus
-
6 dl
-
4 ss
-
0,6 dl
-
1/4 ts
-
1 ts
-
1 ts
-
3,5 dl
-
2 stk
-
Topping
-
0,6 dl
Fremgangsmåte:
Gresk moussaka
Denne retten må være en av mine personlige favoritter innen gresk kjøkken. Gresk moussaka er lett å lage, men tar sin tid. Så sett av tid og lag gjerne større porsjoner og frys ned. Jeg gjør det! så på travle dager hentes de nedfryste porsjonene og nytes med familien. Gresk moussaka lages opprinnelig med lam, men siden ikke alle liker smaken av lam og det ikke alltid er like enkelt å få tak, så velger jeg å bruke vanlig kjøttdeig i denne oppskriften. Min egen vri på den tradisjonelle moussakan er champignon og fetaos, som ble veldig god i vegetar versjonen jeg lagde, så da tenkte jeg like godt at det kunne brukes i denne også. Om du ikke liker parmesan, så er det selvfølgelig opptil deg og benytte deg av ønsket ostetype, jeg liker smaken av parmesan og synes det gir retten en ekstra piff. Kjøttsausen og auberginene kan fint lages dagen i forveien, ofte gjøre jeg dette selv for å spare tid. Ostesausen er absolutt anbefalt å lage samme dag.
Trinn
1
Ferdig
|
Forvarm ovnen til 220 grader Reduser temperaturen til 200 grader |
2
Ferdig
|
Lag tomatkjøtsaus: I en stor kjele, varm oljen over middels varme. Tilsett løk og hvitløk og kok til de begynner å myke, ca 5 minutter. Stek champignon til de har minket i størrelse. Tilsett oksekjøtt eller lam, rør om for å bryte opp kjøttet. Tilsett nellik, kanel, muskat, sukker, salt, pepper og oregano. Stek til kjøttet er brunet og kjøttet ikke lenger er rosa . Tilsett vin og kok til alkoholen er fullstendig fordampet. Hell i tomatpuree og hakket tomat og kok på lav varme til sausen har blitt tykk, ca 20 minutter. Sett til side. |
3
Ferdig
|
Lag ostesaus: Varm melken i en liten kjele over middels varme. Smelt smøret og visp forsiktig inn melet, rør hele tiden, i 2 minutter. Visp i den varme melken, rør ofte og kok til 5-7 minutter til sausen er glatt og tykk. Rør i muskatnøtt, salt, pepper og parmesanost. Avkjøl sausen i 10 minutter. Visp sakte inn egg og sett til side. |
4
Ferdig
|
|
5
Ferdig
|