Kål
Sunn mat i særklasse
At kål inneholder mye C-vitaminer er mindre kjent! Den typiske kålsmaken kommer fra glukosinolater, en gruppe svovelforbindelser som finnes i alle kålsortene. Det er de samme svovelforbindelsene som gjør at faren for de enkelte typer kreft reduseres når vi spiser mye kål. Ved siden av dette inneholder kål mange stoffer som virker positivt på helsen.
Disse er de klassiske kålsortene. Det er først og fremst disse som har sin plass i den norske hverdagskosten. Den allsidige hvit- og rødkålen kan serveres kokt, stuet, stekt, forvellet eller ganske enkelt som råkost i strimler
200G Hvitkål om dagen gir:
- 50kcal/210kj
- 25% E-vitamin
- 15% vitamin B6
- 40% folsyre
- 90% C-vitamin
- 20% fiber
Blir mye brukt i det moderne kjøkkenet fordi den er spesielt vakker med sine sterkt grønne, krusete blad. Den passer til raske retter. Savoykål finnes så og si hele året, fra den milde sommerkålen til den kraftige vinterkålen. Savoykålen er rik på kostfiber og vitamin C, samt K-vitamin. I tillegg er den en fin kilde til kalium.
Næringsinnhold:
- 32kcal/137kj
- kostfiber 2,6g
- Vitamin K 68μg
- Vitamin C 54 mg
- Kalium 317 mg
Grønnkål
Grønnkålen overgår alle andre grønnsaker med toppverdier når det gjelder forskjellige vitaminer, mineraler og bioaktive stoffer. Kjøp eller høst grønnkålen etter den første frosten- da er den ekstra aromatisk fordi stivelsen er brutt ned til sukker.
100g grønnkål om dagen gir:
- 150kj/36kcal
- 3,8g kostfiber
- 5350 μg Beta-karoten
- 0,27 mg Vitamin B6
- 120 mg Vitamin C
- 157 mg Kalsium
- 530 mg Kalium
Kinakål & Pak choy
Kommer begge fra østasia. Kinakål blir ofte servert som en vitaminrik salat, men det er også mulig å lage retter med den. Det samme gjelder pak choy, som minner om mangold og der bladene har en lett bitter smak.
100g Kinakål om dagen gir:
- 63kj/15kcal
- 1,2g kostfiber
- 70μg Beta-karoten
- 22mg Vitamin C
- 33mg Kalsium
- 227mg Kalium
Blomkål & Brokkoli
Blomkål er en variasjon av kål, hvor den vanligste formen er eller kremfarget, men finnes også i røde eller grønne varianter. Kan spises rå, kokt, frityrstekt eller gratinert. Brokkoli er grønne eller fiolette og smaken kan minne om asparges. Brokkoli kan kokes, dampes, stekes i wok eller gratineres og egner seg ypperlig til dypfrysing.
100g Blomkål gir:
- 97kj/23kcal
- 2,3g kostfiber
- 50μg Beta-karoten
- 57μg Folat
- 58mg Vitamin C
- 21mg Kalsium
100g Brokkoli gir:
- 119kj/28kcal
- 2,7g Kostfiber
- 360μg Beta-karoten
- 70mg vitamin C
- 44mg Kalsium
- 396mg Kalium
- 77mg Fosfor